Τηλεθεραπεία - Διαδικτυακή Θεραπεία
Για περισσότερο από 20 χρόνια η χρήση της Τηλεθεραπείας στην Αμερική, έχει προσφέρει σημαντικά θετικά αποτελέσματα (Wales et al, 2017) στο χώρο της Λογοθεραπείας (ASHA, 2011).
Ο Αμερικάνικος Σύλλογος Λογοπαθολόγων (ASHA, 2012b) ορίζει την Τηλεθεραπεία ως εξής: «η εφαρμογή της τεχνολογίας των τηλεπικοινωνιών στην παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών από απόσταση συνδέοντας τον θεραπευτή με τον πελάτη, ή τον θεραπευτή με άλλο θεραπευτή με στόχο την αξιολόγηση, την παρέμβαση, ή/και την συμβουλευτική (παράγραφος 1)».
Αντιστοίχως, και ο Βρετανικός Σύλλογος Λογοθεραπευτών (RCSLT https://www.rcslt.org/members/delivering-quality-services/telehealth/telehealth-guidance#section-1) έχει θεσπίσει τη χρήση της Τηλεθεραπείας εδώ και μία δεκαετία με στόχο:
-
Την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με την πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως η απόσταση και η ακινησία.
-
Την βοήθεια στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για το φόρτο εργασίας
-
Την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης Λογοθεραπευτών
Διαδικτυακή (web-based) Τηλεθεραπεία, ορίζεται η σύνδεση θεραπευτή με πελάτη μέσω διαδικτύου, όπου ο καθένας από τον δικό του υπολογιστή, μέσω κάμερας και άμεσης δυνατότητας διαχείρισης υλικού τόσο από τον θεραπευτή όσο και από τον πελάτη (Towey, 2012). Αυτού του είδους η παροχή υπηρεσιών έχει έρθει στο προσκήνιο της κλινικής εφαρμογής για να κάνει την Τηλεθεραπεία ακόμα πιο διαδραστική μέσα από άμεση οπτική επαφή θεραπευτή – πελάτη μέσω της χρήσης κάμερας, όπως επίσης και κατάλληλα προσαρμοσμένου θεραπευτικού υλικού (Towey, 2012).
Αναπόσπαστο κομμάτι της καλής πρακτικής της παροχής Λογοθεραπείας μέσω Τηλεθεραπεία είναι η τήρηση του ίδιου κώδικα δεοντολογίας των Λογοπεδικών που ισχύει και στην δια ζώσης παρέμβαση, όπως επίσης και η εξασφάλιση της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων των πελατών, των οικογενειών αλλά και της ίδιας της συνεδρίας. Αυτό πετυχαίνεται με την σωστή επιλογή πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης* έτσι ώστε να μπορεί να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια και κλείδωμα της πλατφόρμας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.
Διάρκεια συνεδριών: Σε μικρές ηλικίες είναι δόκιμο να παρέχονται σύντομες και συχνές συνεδρίες (π.χ. 30λεπτες συνεδρίες 2-3 φορές την εβδομάδα, ή 45 – 60λεπτες συνεδρίες για πιο μεγάλα παιδιά ή/και ενήλικες 1-2 φορές την εβδομάδα, βάσει αναγκών).
Ρόλος γονέα: Απαραίτητη είναι η εκπαίδευση και η καθοδήγηση των γονέων ή/και φροντιστών στην Τηλεθεραπεία διότι μπορεί να φανεί απαραίτητη η συμμετοχή τους ως «βοηθοί» κατά τη διάρκεια συνεδριών κυρίως σε παιδιά ή/και σε ενήλικες που δεν έχουν όλες τις απαραίτητες δεξιότητες για τη χρήση υπολογιστών ή tablet.
Ζητήστε μία δωρεάν παρουσίαση του τρόπου παροχής Τηλεθεραπείας ... μόνο βιώνοντάς το μπορεί να δει κανείς αν ταιριάζει στις ανάγκες του παιδιού του...